Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ροξάκια



Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
4 αυγά
20-25γρ μαγιά μπύρας
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ

γέμιση:
250γρ καρυδόψιχα
3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 τριμμένα γαρίφαλα
3 κουταλιές της σούπας κακάο
3 κουταλιές της σούπας γάλα

σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 δόσεις βανίλια
τον χυμό από 1/2 λεμονιού
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Χλιαίνετε το γάλα και λιώνετε τη μαγιά. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο γάλα. Βάζετε περίπου 1 κιλό αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και βάζετε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το λάδι, τη ζάχαρη και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και όχι πολύ σφιχτή. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 κομμάτια 3 όμοια και 1 λίγο μεγαλύτερο. Για την γέμιση, ανακατεύετε την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα,τα γαρίφαλα, το κακάο και το γάλα. Ζυμώνετε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης με το μπράντυ και προσθέτετε το μείγμα της γέμισης. Όταν το μείγμα γίνει μια λεία ζύμη και ομοιογενής, τη χωρίζετε σε 3 μέρη. Ανοίγετε τη λευκή ζύμη σε 3 στρόγγυλα φύλλα διαμέτρου 24εκ περίπου. Πλάθετε τη σκούρα ζύμη σε 3 ρολά με με 24εκ μήκος. Τοποθετείτε καθένα από τα τρία ρολά πάνω στα 3 στρόγγυλα φύλλα και τα τυλίγετε. Κόβετε τους κυλίνδρους σε ροδέλες 3 -4εκ πάχους και τις πατάτε με την παλάμη για να διορθώσετε το σχήμα τους. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα ρηχό ταψί. Τοποθετείτε τις ροδέλες με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζετε το ταψί, το αφήνετε περίπου μία ώρα στην άκρη για να φουσκώσει η ζύμη. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45' περίπου. Τα αφήνετε να κρυώσουν, βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 3 1/2 ποτήρια νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το λεμόνι και τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι (5' περίπου). Περιχύνετε τα ροξ με το σιρόπι καυτό, σκεπάζετε τη λαμαρίνα, μέχρι τα ροξ να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Καλή επιτυχία:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου